0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

VINAS MORA

Po uspehu svoje prve kleti Podrum Franjo, Krešo Petreković oživi svoj drugi strastni projekt — Vinas Mora. Ta zadružna klet se osredotoča na pridelavo naravnih vin iz Primoštena, zgodovinskega in Unescovo zaščitenega območja na obalni Hrvaški, blizu mesta Split.

Krešo, nekdanji sommilier, vinski strokovnjak in uvoznik v New Yorku, se je na začetku pandemije COVID-19 znašel v svoji obalni hiši v Primoštenu. Navdušen nad okolico, edinstvenim terroirjem in sorto grozdja Babić, Krešo vedno zagovarja pitje vin domačih kmetov, ki nimajo ali imajo zelo malo komercialnega uspeha. S to vnemo je našel Josipo in Neno Marinov, domačina, ki pridelujeta vino iz Babića, »kot sta pred 100 leti, z nekaj izboljšavami« pred nekaj leti. Par je ob cesti prodajal vina v plastičnih steklenicah.

Skupaj z Nenom sta odkrila skoraj zapuščene vinogradniške objekte lokalne zadruge. Na tem mestu bi večina pridelovalcev na tem območju prodajala svoje grozdje. Zaprtje zadruge bi imelo uničujoče posledice za celotno lokalno vinogradniško skupnost. Priložnost za prevzem je bila predobra, da bi jo prenesli naprej, prav tako je bilo treba ohraniti tradicijo. Pridružil se jim je še en prijatelj in vinski strokovnjak, Niko Dukan, trije so ustanovili Vinas Mora s Krešo na čelu.

Besedna igra v hrvaščini, ime kleti pomeni »vina iz morja« zaradi bližine vinograda do Jadrana. Večina pridelovalcev se je ukvarjala s kmečkimi vinogradi le nekaj metrov nad morjem, kjer babićeva trta dobesedno raste v skalah. Vendar pa se je prej skalnat, težko dostopen teren z izjemnimi človeškimi napori z ročnim čiščenjem spremenil v kmetijska zemljišča. Zidovi iz suhih kamnov ločujejo drobne parcele s samo tremi do štirimi rastlinami na vsaki, zaradi česar je tukaj izjemno težko kmetovati in obirati, da ne omenjam, da je nemogoče uporabljati kakršne koli stroje.

Primarna zemlja, crvenica (na kraškem bolj znana kot terra rosa), nastala z raztapljanjem apnenca in dolomita, je trda in tesna, z zelo malo humusa. Kljub temu ji glinena komponenta omogoča, da absorbira in zadrži vodo dovolj dolgo, da ohranja vinsko trto hidrirano v dolgih, vročih in suhih sredozemskih poletjih.

Vinska klet priča o sorti Babić, Vinas Mora pa prideluje vina iz drugih lokalnih sort, tako rdečih kot belih. Med bele spadata Debit in Marastina, rdeči pa Plavina in Lasin. Medtem ko prva vina iz Vinas Mora vključujejo te sorte in mlade trte Babića, bodo v prihodnjih letih na trgu prišla vrhunska vina cru.

Besedna igra v hrvaščini, ime kleti pomeni »vina iz morja« zaradi bližine vinograda do Jadrana.

V izbrani kategoriji ni izdelkov.