0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Dober rosé se vedno prileže!

11.04.2023

Prijetno saden, z notami malin, breskev, vrtnic in cvetja, v ustih pa osvežilen, zaznavno mineralen in lahkoten ... Z mehurčki ali brez, vsekakor dober roze vedno prileže, ne glede na priložnost.

Verjetno ste tudi vi slišali tisto: "Vedno je čas za mehurčke!", no sami že nekaj časa trdimo, da je za dober rosé vedno primeren čas. Nekaj bo na tej barvi, na njegovih aromah in okusih, da ga dela prikladno in primerno vsaki priložnosti. Če še vedno dvomite preberite naslednje vrstice in se prepričajte!

Kako sploh pridelajo rosé vino?

Najenostavnejša razlaga je, da je rosé vino pridelano iz rdečega grozdja, po metodi belih vin. No, stvari niso čisto tako enoznačne. Pomemben proces pri pridelavi rdečega vina je maceracija. To je postopek, ko iz grozdnih jagod izlužijo barvila in druge snovi - da, rdeče vino barvo pridobi iz grozdne kožice, sok v jagodah je načeloma brezbarven. Grozdje pri predelavi v vino specljajo in iz njega naredijo drozgo, prične se proces maceracije s fermentacijo, ki poskrbi za ekstrahiranje barvil. Od tega koliko časa traja maceracija je odvisna končna globina barve vina.

Rosé je, torej, pridelan tako, da grozdje takoj položijo v prešo in ga še skupaj s peclji sprešajo. Gre za metodo, ki ji v tujini pravijo "direct press". Tukaj mora biti vinar še posebej previden, da ne uporabi preveč pritiska, saj bi lahko poškodoval peclje, sok, ki bi ga spustili v tekočino pa bi vplival na zaznave. Zaradi tega je izplen tudi bistveno manjši, peclji pa delujejo kot nekakšen filter za nečistoče. Pridobljeni mošt je tako čist in skoraj brezbarven. Tako pridobljeni roséji veljajo za najbolj delikatne, sadne in prefinjene.

Drugi način je pridelava vina s kratkotrajno maceracijo. Tu se izluži nekaj več barvil, zaradi katerih je barva roséja globlja, pridobi več sturkture in poudarjne zaznave rdečega jagodičevja.

Zadnjih nekaj let pa smo priča vinom, ki spominjajo na rosé barvo in so pridelana iz sivega pinoja. Sivi pinot je sorta, ki je nastala kot mutacija med belim in modrim pinojem. Ta ima več rdečega barvila in ob daljši maceraciji pridobi tudi rdeča barvila. Verjetno ste že zasledili kako vino s pripisom "ramato"? Gre za sivi pinot, ki je bil podležen maceraciji, s čimer je pridobil bakrene odtenke. Od tukaj ramato, saj ta beseda pomeni bakren. Če je maceracija daljša, pa ta barva postane rožnata. Tako pridobimo vina, ki spomnijo na note breskve, jagode, rdeče vrtnice, brusnice in šipka. V ustih pa zaznavamo rahel taninski oprijem.

Zorenje v lesu?

Načeloma se pri rosé vinih pričakuje, da bodo izražali njihovo primarno cvetico. Z zorenjem v lesu pridobijo dodatne arome, ki to sadnost oplemenitijo in naredijo kompleksnejšo. Tako pridobljeni roséji pritičejo spremljavo kake dobre jedi.

Suho ali z ostankom sladkorja?

Mnenja so si tu razulična. Vsekakor je to odločitev potrošnika v katero smer bo izbiral, je pa znano, da so pravi roséji iz Provanse popolnoma suhi. Pridelani so s krajšo ali popolnoma brez maceracije in tako pridobijo delikatne, svetle roséje, ki slovijo po svoji prefinjenosti. Če bi tak rosé poskusili z zaprtimi očmi, bi mislili, da okušate belo vino. Provansalski roséji so tipično suhi, lahkotni in načeloma med bolj priljubljenimi roséji na svetu.

Vsekakor pa roséju prija tudi manjši ostanek sladkorja. S tem prijetno dopolni svojo strukturo in note rdečega jagodičevja. Taki roséji so načeloma primernejši za spremljavo ob jedeh, saj so strukturenjši in poudarjenega okusa.

Samo iz rdečega grozdja, ali tudi kombinacija?

Načeloma bi lahko rekli, da so rosé vina pridobljena zgolj iz rdečega grozdja, a poznamo primere, ko temu ni tako. Peneča vina so, recimo, tipičen primer dovoljenega mešanja rdečih in belih sort. Pri nas poznamo cviček, ki sicer sodi med rdečkasta vina - tega pridobijo s predelavo belih in rdečih sort. Tudi v tujini najdemo nekaj podobnih primerov, recimo v Languedocu, kjer ga pridelajo s kombinacijo grenache gris in grenace noir ali pa Toskani, kjer lahko pridobijo rosé z uporabo vermentina in syraha, ali pa kake druge sorte.

Uživajte v dobrem rosé vinu

Vsekakor prijetno ohlajen, lahkoten rosé prija ob vsaki priložnosti. Lahko ga uživamo kot aperitivno vino, ko nas ob vročih dneh prijetno osveži, lahko pa pospremi marsi katero jed. Če imamo takega z ostankom sladkorja, pa ga lahko pospremimo ob sadnih sladicah.

Naj bodo prihajajoči dnevi v znamenju roséja. tudi sami se prepričajte, da je trditev: "Vedno je čas za dober rosé!" več kot na mestu! Na zdravje!

Spoznajte naša priporočila, naj pomladne dni zaznamuje rosé!

Pet-Nat Papilou Gerard Bertrand

Peneče vino, ki nas razvaja s svojimi finimi in obstojnimi mehurčki ter bledo rožnato barvo. Poudarjene arome izžarevajo note rdečega sadja. V okusu je ta cuvée zelo uravnotežen, s svežino in zaokroženostjo ponuja radodaren, saden in okusen zaključek.

Pet-Nat Natural Bubbles Rose 2019 Gordia

Ta nežen in iskriv Pet-Nat je pridelan iz refoška in merlota. Izraža poudarjeno sadnost, prevladujejo arome jabolka, češnje, maline, jagode... Je mineralen in svež. Pookus je obstojen.

Champagne Apanage Rosé Pommery

Značilne bledo rožnate barve z drobnimi mehurčki, ki se v kozarcu sijajno dvigajo. Izražene arome razkrivajo rdeči ribez, maline in gozdne jagode v kombinaciji z notami granny smith. Okus je bogat, osvežilen, obstojen in dobro uravnotežen.

Gris Blanc Rosé 2021 Gerard Bertrand

Rosé izvirnega profila, zelo bledo rožnate barve z odtenki sive in bele. Na nosu vino predstavlja arome rdečih jagod. V okusu rahel biser daje vinu vso svežino in povzdigne sadje Eleganten, zakljucek se razvije na svežo in mineralno noto.

Hampton Water Rose 2021 Gerard Bertrand

Ste vedeli, da je to rosé, ki ga pridela sam John Bon Jovi? Res je in sedaj ga lahko okusite tudi vi! Vino z lososovo barvo in aromami po cvetju, sadju in mineralnosti nudi vitko teksturo. Okus razkriva svež in intenziven značaj, zaradi česar je idealen spremljevalec za zabavne trenutke.

Damski Rose 2020 Erzetič

Cvetica je izrazito sadna, s prevladujočimi notami maline, ribeza, ličija, ananasa in agrumov, v njej pa prepoznamo tudi cvetoče vrtnice in šopek nežnih začimb. Polsuho vino, kjer mineralnost in svežina pomagata ohranjati ravnovesje in poskrbita za harmoničen pookus. Damski rosé je poklon poletnemu soncu, počitnicam in ležernim dnem.

La Chapelle Rose Chateau La Gordonne

Pravi provansalski rose, ki ga visoko cenijo. Na okusu je vino polno in uravnoteženo, z izjemnimi notami svežine, nežnosti in sadnosti. Izstopardeče jagodičevje, citrusi in rdeče cvetje. Dolg, prijeten zaključek se izraža v zaznavah sorbeta gozdnih jagod.

Art de Vivre Rose 2021 Gerard Bertrand

Art de Vivre je poklon sredozemski zibelki, njeni ohranjeni naravi in njenim umetnikom. Edinstvena steklenica tega vina je izdelana iz naravne gline. Gre za rosé blede, sijoče rožnate barve. Na nosu zaznamo arome rdečega jagodičevja, črnega ribeza, jagode ter vrtnice in citruse. V ustih nas osvež, deluje dobro uravnoteženo z odlično obstojnim pookusom.

Rosado 2021 Ferratus

Pridelan iz 100 % tempranillo s fermentiranjem v barrique sodčkih iz francoskega hrasta in zorenjem na finih drožeh. Ekstraktne rožnate barve z izraženimi aromami jagod, češenj, vijolic in pomaranče. Okus je poudarjen in kreposten, veliko gostejši od običajnih roséjev. Dolgo obstojno in kulinarično vino.