0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Rum se predstavi

03.06.2021

Rum je alkoholna pijača, pridobljena s fermentacijo in destilacijo melase iz sladkornega trsa ali soka sladkornega trsa. Destilat, bistra tekočina, se običajno stara v hrastovih sodih. Večina rumov se proizvaja na Karibih ter v državah Severne in Južne Amerike.

Številni fini rumi se leta starajo v hrastovih sodih, da se doseže vrhunski profil okusa. Interakcija žganja in lesa pozitivno vpliva na gladkost, bogastvo in subtilne okuse ruma.

Starani rumi pogosto predstavljajo najboljše primere zrelih rumov iz destilarne, ki se pogosto mešajo, da se doseže kompleksnost in značilni profili okusa. Stroški skladiščenja in izguba nekaj ruma iz sodov zaradi izhlapevanja povečujejo stroške proizvodnje staranega ruma.

Te starejše, zrelejše rumove, ki jih na španskih ozemljih pogosto označujejo kot anejo, pogosto uživajo v čistem ali na kamenju, kot je fini konjak ali single malt scotch. Poleg tega številni recepti za koktajle zahtevajo vključitev teh aromatičnih in bogatih vrst ruma.

Starani rum zaradi časa, preživetega v sodih, na splošno dobi temnejše in bogatejše barve. Ogleneli hrastovi sodi lahko dajo temne tone. Sodi za konjak in sherry lahko povzročijo rdečkast odtenek.