0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Podajte se na popotovanje okusov s Prosecci Asolo in Treviso Bedin

Podajte se na popotovanje okusov s Prosecci Asolo in Treviso Bedin

21.08.2023

Pridružite se nam na čarobni poti v svet Prosecca, italijanskega penečega vina, ki združuje tradicijo, eleganco in izvrstne okuse. Dovolite, da vas popeljemo skozi slikoviti gričevji Valdobbiadene in Asolo, pri tem pa se bomo ustavili pri cenjeni vinogradniški družini Bedin, ki prideluje izjemne Prosecce v slikovitem okolju gričevja Asolo.

Spoznajte dediščino in čar Prosecca

Prosecco izvira iz severovzhodnega dela Italije in je več kot le peneče vino - je praznovanje italijanske obrti in dediščine. Zakoreninjena v tradicijah, ki se raztezajo čez generacije, to peneče vino časti edinstveni terroir dežel Veneto in Friuli Venezia Giulia, kjer uspeva sorta glera. Strma pobočja, temperaturne razlike med dnevom in nočjo ter slikovite pokrajine ustvarjajo popolno okolje za gojenje grozdja, ki daje življenje Proseccu.

Odkrijte čare Valdobbiadene in Asolo

Potovanje začenjamo na hribu Valdobbiadene, ki je znan po svojih očarljivih razgledih, obdanih z bujnimi vinogradi. V tem idiličnem okolju, pod nežnim dotikom sonca dobro uspeva glera. Preplet različnih faktorjev, siromašna, dobro drenažna tla, višje nadmorske višine ter temperaturna inverzija dodajajo prefinjenost Proseccom, ki se tu pridelajo. Rezultat so vina, ki jih odlikuje izjemna svežina in sadne arome.

Poglejmo še na sosednji Asolo, ki je ugnezden pod mogočnimi Dolomiti in uživa v mikro-klimatskih pogojih, ki vinom prinašajo globino in harmonijo. Zmerne temperature in bogata tla z minerali ustvarjajo idealno osnovo za pridelavo Proseccov, ki izrazito izkazujejo nianse terroirja. Tu skrbno neguje svoje vinograde družina Bedin iz njih pa pridelajo Prosecco, ki resnično zajame dušo te očarljive dežele.

Spoznajte dediščino Bedin

Pri odkrivanju bogate zgodovine Prosecca Asolo vsekakor prevladuje ime: Bedin, družinska vinska klet, katere korenine segajo v leto 1880. Bedin spretno združuje starodavne vinske tehnike z inovativnimi pristopi, kar ustvarja Prosecco, ki odraža kompleksnost terroirja Asola.

Družina se zelo zaveda vpliva na okolje in do narave postopajo odgovorno. So nosilci prestižne certifikacije SNQPI (Nacionalni kakovostni sistem za integrirano pridelavo). Ta certifikat poudarja njihovo predanost trajnostnim praksam, ki postavljajo dobrobit zemlje in blaginjo prihodnjih generacij v ospredje. S sledenjem okolju prijaznim pristopom ne le pridelujejo izjemno grozdje, ampak tudi prispevajo k ohranjanju narave.

Okusite različne tipologije Prosecca: Rive, Cartizze, Rose, DOCG in DOC

Svet Prosecca je zelo raznolik, da bomo lažje spoznali njegove obraze je prav, da se jih dotaknemo.

Rose: je najnovejši stil, ki dovoljuje tudi delež modrega pijoja. Ta Prosecco očara s svojo nežno bledo roza barvo in očarljivimi aromami po cvetju, jagodičevju in sadju. Vsekakor ponuja svojstveno doživetje Prosecca.

Rive: gre za Prosecco, ki izvira iz točno začrtane lege, ki vinu daje svojstven karakter, ki je tako raznolik, da od drugih izstopa. Lahko bi rekli, da gre za nekakšne cruje Prosecca. Ob napisu Rive je vedno prisotno tudi ime vinograda iz katerega izvira grozdje.

Cartizze: časti edinstveni terroir in lego, ki zaradi svoje težke dostopnosti in visokih naklonov velja za pravi grand cru območja. Iz tu izvirajo najdražji Prosecci na svetu.

Poleg tega je treba razumeti razloge za cenovno razliko v cenah Prosecca s certifikacijo DOC (Denominazione di Origine Controllata) in tistim s certifikacijo DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). S certifikacijo DOCG so povezani strožji predpisi in skrbno spremljanje proizvodnih standardov. DOCG zagotavlja, da vse grozdje izvira iz višinskih vinogradov kjer strojna obdelava ni možna. Vse to upravičuje višjo ceno in zagotavlja, da na vašo mizo pride le najboljši Prosecco.

Kako Nastane Prosecco?

Iskrivost, primarnost in sadnost Prosecca izvira iz njegovega postopka pridelave, ki mu tu pogostokrat rečejo Martinotti. Pot se začne z nežnim stiskanjem grozdja, kar daje osnovno vino. Sekundarna fermentacija poteka v velikih taknkovskih posodah, kar privede do značilne iskrivosti vina. Na ta način se ohranita naravna sortnost in sadnost vina, kar ustvarja živahen, svež profil, ki je značilen za Prosecco.

Uživanje v simfoniji okusov Proseccov Bedina

Spoznajte Prosecce Bedin in se prepričajte o njihovi kakovosti. V vsakem požirku boste okusili odo tradiciji in skrbi do okolja. Vsaka perlica vas bo popeljala v mirne griče Asola, kjer se prepletata narava in zgodovina. Naj mehurčki božajo vaše brbončice, razkrivajo note zelenih jabolk, sočnih hrušk in pridiha cvetlične čarobnosti. Njegova uravnotežena svežina in očarljiv zaključek pa popeljelo v idealno spremljavo za praznovanja ali trenutke sproščenega uživanja.

Prosecco je več kot le peneče vino; je poklon dediščini, obrtništvu in umetnosti vinogradništva. Med uživanjem, vas vabimo, da se podate na potovanje po čarobnih vzpetinah Valdobbiadene in Asolo. Ob vsakem dvigu kozarca nazdravite dediščini družine Bedin in skupnemu veselju ob uživanju v čarobnem svetu Prosecca. Nazdravljamo vašemu raziskovalnemu pohodu in odkrivanju čudovitih zakladov!

Okdrijte svojstvene Prosecce Bedin