0
Košarica
0,00 €
menu zapri
0
Košarica
0,00 €

Spoznaj čarobni svet rosé vin

08.04.2025

 Izvor rosé vin sega tisočletja nazaj, saj so bila že v antiki vina svetlejših odtenkov, ki so bila manj taninska, podobna sodobnim roséjem. Danes so rosé vina najbolj znana v francoski Provansi, kjer je pridelava tega vina že stoletja tradicija. V Franciji in drugih vinogradniških regijah rosé vino pridelujejo predvsem v topejših podnebjih, saj je to vino, ki se dobro prilega lahkotnim jedem in je odlična izbira za tople dni.

Ime rosé izhaja iz francoske besede "rosé", kar pomeni "rožnato". Ta poimenovanja izhaja iz barve vina, ki sega od bledo rožnate do skoraj rubinasto rdeče, odvisno od sorte grozdja in postopka pridelave. Kljub temu, da so rosé vina zgodovinsko pridelana že dolgo, so postala zelo priljubljena šele v zadnjih desetletjih, ko so se pojavile različne vrste rosé vin, od suhih do sladkih in penečih, ki zadovoljijo najrazličnejše okuse.

 

 

KAKO NASTANE ROSE VINO?

Poznamo tri osnovne postopke pridelave rose vin, so pa pretežno vezani na dolžino maceracije.

 Krajša maceracija

POSTOPEK

Pri maceraciji so kožice rdečih grozdov v stiku z moštom dalj časa (nekaj ur / dni) pred fermentacijo, da se izločijo barvila, tanini in aromatične spojine iz kožic. Ta postopek je specifičen za rosé vino, saj omogoča nadzorovano pridobivanje barve in okusov iz rdečega grozdja brez prekomernih taninov.

REZULTAT

Maceracija daje rosé vina s svetlejšimi odtenki in bolj svežimi okusi, saj je stik z lupinami krajši kot pri rdečem vinu.

 

 

 Saignee metoda (“San-yay”)

POSTOPEK

Saignée (francoska beseda za "krvavitev") pomeni, da se del mošta (soka) odvzame že v preši ali po po krajši maceraciji in takoj predela v rosé vino, preostali mošt pa nadaljuje fermentacijo za pridelavo rdečega vina. Saignée je tehnika, ki pogosto nastane kot stranski produkt pri pridelavi rdečega vina.

REZULTAT

Ta postopek daje rosé vina s polnejšo barvo, bolj intenzivnimi okusi in tanin.

 Blended metoda

POSTOPEK

 Pri metodi mešanja (blended) rosé vina nastanejo z mešanjem rdečega vina z belim vinom. Rdeče vino (običajno že fermentirano) se preprosto zmeša z belim vinom, da se doseže želena barva rosé. Ta metoda je manj pogosta in se pogosto uporablja v nekaterih regijah, kjer je pridelava rosé vin bolj poenostavljena.
 

REZULTAT

Vina, pridelana s to metodo, so običajno manj kompleksna, saj ne vključujejo neposrednega stika s kožico, kar pomeni, da so običajno svetlejša in lažja.

 

 
BARVA IN ZAZNAVE V OKUSU

Rosé vino je vesel prehod med rdečimi in belimi vini, saj ponuja osvežujočo ravnovesje obeh.

Na videz rose vina segajo od bledo rožnate do že skoraj rdečkaste, odvisno od sorte grozdja in dolžine stika s kožicami. Ponašajo se z lahkotno strukturo in široko paleto arom - jagoda, medena melona, cvetni list vrtnice, citrusi, rabarbara ki ponujajo svežino, ki jih naredi idealna za pomladne in poletne dni. Seveda pa se zaznave razlikujejo glede na sorto grozdja, iz katerega je pridelano. Največkrat so suha, a najdemo tudi vina z ostankom sladkorja.

DEJSTVA O ROSE VINIH
  • Rosé pogosto ni sladko. Večina rosé vin je suha, kar pomeni, da ima zelo malo sladkorja, saj je večina grozdnega sladkorja med fermentacijo pretvorjena v alkohol.
  • Francija je kraljica rosé vin. V Provansi in Languedoc-Roussillon (regiji na jugu Francije) so rosé vina ravno tako pomembna kot reča ali bela. Regiji sta svetovno znani po proizvodnji vrhunskih rosé vin. Zadnje čase najdemo odlične roseje tudi v obmorskih delih Toskane.
  • Rosé vina so pogosto manj cenjena. Na slovenskem trgu so rosé vina pogosto spregledana, kljub temu da ponujajo širok spekter okusov in kompleksnost. Idealna so za različne priložnosti, od lahkih jedi do bolj sofisticiranih druženj.
  • Mit o tem, da so rosé vina izključno za ženske. Pogosto se šteje, da so rosé vina namenjena predvsem ženskam, vendar je to zmotno prepričanje. Rosé vina so univerzalna in primerna za vsakogar, saj ponujajo široko paleto zaznav.

 

Odkrij bogato ponudbo rosé vin iz ponudbe in najdi tisto, ki bo popestrilo tvoje spomladanske in poletne trenutke. Od suhe elegance do sadnih eksplozij – za vsak okus se najde pravi rosé.

Naj tvoja pomlad zablesti v rožnatih tonih!

 

 

 

Omenjeni izdelki v novici