0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Spoznajte očarljivo pokrajino Valpolicella in skrivnosti vinske kleti Bertani

Spoznajte očarljivo pokrajino Valpolicella in skrivnosti vinske kleti Bertani

14.11.2023

Dobrodošli med čudovitimi vinogradi Valpolicelle, dežele, ki se nahaja v slikoviti regiji Veneto v severovzhodni Italiji in je sinonim za bogata rdeča vina, pridelana iz avtohtonih sort grozdja. Vina v tej deželi dobijo svoj značilen značaj za katerega so odgovorne zlasti naslednje vinske sorte:

  • corvina: temeljno grozdje, znano po globoki barvi, visoki kislosti in kompleksnih notah temnih češenj in zelišč.
  • rondinella: pogosto v kombinaciji s corvino, ki vinu prispeva cvetlične arome in strukturne elemente.
  • molinara: Čeprav danes manj opazna, je molinara v zgodovinskih zvrsteh dajala lahkotnost in svežino tradicionalnim zvrstem vin Valpolicella.
  • corvinone: Corvinone postaja priljubljen zaradi svojega drznega značaja in ima podobnosti s corvino. Kot veleva njegovo ime, je grozd podoben corvini, a je bistveno večji.
  • oseletta: sorta, ki se pojavlja zlasti zadnjih nekaj let. Veljala je za skoraj pozabljeno, a so jo pričeli oživljati in uporabljati, saj daje izjemne rezultate navkljub izzivom, ki jih prinaša globalno segrevanje.
  • garganega: bela kraljica te dežele, velja sicer za sorto, ki daje zlasti nevtralna, a obenem vina, ki so sposobna izjemnega zorenja. Najdemo jo zlasti v vinih območja Soave.

Tu svoj dom najdejo številna legendarna italijanska vina z zaščitenim geografskim poreklom.

V regij najdejo svoj dom različni stili vin:

  • Amarone della Valpolicella: Pravi dragulj dežele in kralj rdečih vin tega območja. Suho rdeče vino, ki ga pridelajo iz posušenih grozdnih jagod, z bogatim sadnim okusom, ki je podvrženo vsaj dveletnemu zorenju v hrastovi sodih. Vino je nastalo po naključju, iz sodov, v katerih so pozabili vino Reciotto. Oznaka Classico ponazarja njegov izvor, v prestižnem, strogem zgodovinskem centru pridelave.
  • Recioto della Valpolicella: sladko vino iz sušenega grozdja. Lahko bi rekli, da gre za nekakšen predhodnih Amaroneja. Rdeče grozdje posušijo in iz njega pridelajo intrigantno, bogato ter opojno sladko rdeče vino.
  • Valpolicella Classico: utripajoče srce regije in vina, ki ponazarjajo tradicionalne metode pridelave. Oznaka, ki daje živahna vina s popolnim sadno-kislinskim ravnovesjem.
  • Valpolicella Superiore: Vina iz vrhunskih vinogradov, ki so podvržena dolgotrajnemu zorenju, kažejo povečano kompleksnost in globino.
  • Valpolicella Ripasso: kompleksnejša različica, ki jo pridelajo tako, da v mošt, ki fermentira dodajo grozdne kožice, ki so ostale od pridelave Amaroneja. S tem pridobijo kompleksnost in vinu dodajo svojevrsten značaj.
  • Soave: gre za pretežno bela vina, ki jih pridelujejo z garganego, tipično belo sorto iz tega območja. Vina so zlasti sadna, lahkotna in mineralna.

Rojstvo legende - Amarone

Ste vedeli, da je Amarone nastal »po nesreči«? Sredi 20. stoletja so ravno v hiši Bertani odkrili nekaj sodov, ki so jih pozabili ustekleničiti. Radovedni enolog je okusil tekočino, ki se skriva v leseni posodi in od presenečenja zakričal: »To ni Reciotto, to je Amarone!«. Tako je nastala zgodba. Amarone je pravzaprav izpeljanka, saj ponazarja besedo amaro (grenko) kot predstava tega, da sladki reciotto povre do suhega.

Vinska hiša Bertani

Hišo Bertani sta leta 1857 ustanovila brata Giovanni Battista in Gaetano Bertani. Tu so, s pomočjo sodobnih francoskih tehnik pridelave, uvedli takrat revolucionaren suhi slog vina, ki je bil v nasprotju s tradicionalnim sladkim Reciotom. Bertani je znana zaradi svojega Amarone della Valpolicella Classico, a izstopajo tudi vina iz izbranih leg njihove Tenuta Novare, kot sta Valpolicella Classico le Miniere in Valpolicella Classico Superiore Ognisanti.

Amarone della Valpolicella Classico: Bertanijev Amarone je merilo za slog, ki prikazuje zavezanost kakovosti in tradiciji. Pooseblja bogate, kompleksne lastnosti, ki opredeljujejo Amarone.

Valpolicella Classico: Bertanijeva Valpolicella Classico odraža eleganco in čistost kot dokaz njihove predanosti ohranjanju tradicije.

Secco-Bertani Original Vintage Edition: Edinstvena mešanica corvine in sangiovese, to vino se poklanja Bertanijevi bogati zgodovini ter ponuja svež in živahen izraz stila Valpolicella.

Vino iz Lugane

Bertanijevi imajo v lasti tudi posest v bližini Gardskega jezera. Tu smo že v deželi Lugana, znani po pridelavi vina iz sorte turbiana, ki jo poznamo tudi pod imeni trebbiano di Lugana ali verdicchio. Tu najdemo suha, mirna bela vina s hrustljavo svežino ter aromami belih cvetov in agrumov.

Od raznolikih okusov Valpolicelle do inovativnega pristopa vinske hiše Bertani in edinstvenih značilnosti vin iz Lugane - ta čudoviti svet vin ponuja nepozabna doživetja za vsakega ljubitelja vina. Vabimo vas, da se potopite v te zgodbe in uživate v odkrivanju čudovitih vin.

Bertanijeva zapuščina sega dlje od ustvarjanja Amaroneja ter zajema zavezanost kakovosti, inovativnosti in spoštovanju tradicije. Danes so Bertanijeva vina slavljena lokalno in mednarodno ter utelešajo bistvo vinarske dediščine območja Valpolicella. Še posebej smo ponosni, da vam lahko ponudimo njihova vina, saj je za velik razvoj odgovoren tudi njihov direktor, ki je letos pridobil prestižen naziv drugega Mater of Wine Italije.

Spoznajte izjemna vina Bertani