0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Spoznajte peneča vina Franciacorta: sprehodite se z nami po tem italijanskem dragulju

Spoznajte peneča vina Franciacorta: sprehodite se z nami po tem italijanskem dragulju

22.09.2023

Dobrodošli v svet penečih vin Franciacorta, kjer se italijanska tradicija srečuje s sodobnimi pristopi in ustvarja ene iz med najboljših penečih vin na svetu. V tokratnem potepanju vas bomo popeljali skozi očarljivo deželo Franciacorta, njen edinstven način pridelave teh izjemnih vin, tipologije, ki jih lahko odkrivate in predstavili vina Berlucchi, pionirje vinogradništva Franciacorte.

O deželi Franciacorta

Skriti Dragulj na Severu Italije

Franciacorta se nahaja v regiji Lombardija na severu Italije, znana je po svojih čudovitih pokrajinah in hribih, prekritih z vinogradi. Z jezerom Iseo na severu in mestom Brescia na jugu ima ta idilična dežela ugodno podnebje, ki je idealno za uspevanje vinske trte.

Popoln Terroir

Terroir Franciacorte je zaznamovan z edinstveno mikro klimo, zahvaljujoč zmernemu vplivu jezera Iseo in zaščiti okoliških alpskih planot. Ta kombinacija dejavnikov zagotavlja hladen, a sončen podnebni vzorec, kar omogoča počasno in enakomerno dozorevanje grozdja. To pa je bistveno za pridelavo visokokakovostnih penečih vin.

Ekološka in sonaravna pridelava

Ste vedeli, da je več kot 80 % vinogradniških površin Franciacorte že obdelanih po ekoloških principih? Njihov konzorcij velja za enega od bolj aktivnih na vseh področjih, pa tudi pravilnik za vina Franciacorta velja za najbolj restriktivnega. Cilj konzorcija je, da bodo leta 2025 čisto vse površine obdelane po ekoloških principiih. To pomeni, da je skoraj vsako vino Franciacorta pridelano po sonaravnih principih.

Pridelava Franciacorta vin

Odličnost Tradicionalne Metode

Tisto, kar ločuje vina Franciacorta, je skrbna izvedba postopka pridelave. Dejansko je svoj navdih našla v metodi champenoise, tradicionalni metodi pridelave šampanjca - s sekundarno fermentacijo v steklenici. Ta zahteven proces jim daje globino, kompleksnost ter številne in drobne mehurčke.

Sorte

Franciacorta v glavnem uporablja chardonnay, modri pinot in beli pinot, vsaka sorta pa prispeva svoj značaj v končnemu pridelku, v katerem ponazarja spretnos in predanost vinogradnikov.

Spoznajte posebnosti vin Franciacorta - tipologije

Satèn

Satèn je nežen in eleganten slog Franciacorte, narejen izključno iz belih sort, z nižjim pritoskom v steklenici in vedno brut dosage. Zaznamuje ga kremasta tekstura in drobni mehurčki, ki ponujajo svilnato, rafinirano doživetje okusa. Satèn ponazarja svilo, kot občutek, ki ga vina tega stila pustijo v ustih.

Rose

Franciacorta Rose je očarljiva kombinacija chardonnaya in modrega pinoja, ki izkazuje prelep rožnati odtenek in simfonijo arom rdečega sadja. Ta stil združuje svežino belih vin s kompleksnostjo rdečih, kar ga naredi popolnega za praznovanja ali romantično večerjo.

Letniška in neletniška

Franciacorta vina so pridelana v obeh tipologijah. Letniška Franciacorta odraža edinstvene značilnosti posameznega izjemnega letnika, medtem ko neletniška združujejo različne letnike, s čimer dosežejo konstanten in uravnotežen izraz.

Berlucchi - stvaritelji Franciacorte

Pionirji Odličnosti

Nobeno spoznavanje Franciacorte ni popolno brez omembe imena Berlucchi. Hišo sta leta 1955 ustanovila vizionar Franco Ziliani in Guido Berlucchi. Leta 1961 sta postala prva, ki sta tu pridelala peneče vino po klasični metodi. Njihova zavezanost kakovosti in inovacijam je postavila osnovna izhodišča za fenomen Franciacorte. O danosti območja za pridelavo penečih vin najvišje kakovosti priča tudi podatek, da so že leta 1965 pridobili status DOC.

Bogata Dediščina

Zgodovino Berlucchi zaznamujejo prebojni dosežki, vključno s kreacijo prvega vina Franciacorta, imenovanega Pinot Franciacorta, leta 1961, kar je tlakovalo pot za globalno priznanje regije. Danes vinska hiša še naprej časti svojo dediščino in s številnimi sodobnimi tehnikami in trajnostno naravnanostjo prideluje izjemna peneča vina.

Franciacorta je vsekakor vino, ki izkazuje svoj edinstveni terroir. S svojimi pristopi, tipologijami in sortnim izborom predstavlja pravi dragulj v svetu penečih vin. Berlucchi, kot pionirji te tradicije, pridelujejo izjemna vina, ki izražajo bistvo te očarljive dežele. Ne glede na to, ali ste izkušen ljubitelj vin ali radovedni začetnik, je Franciacorta doživetje, ki si ga velja privoščiti, in Berlucchi je ime, ki se mu lahko prepustite na vašem odkrivanju očarljivega sveta italijanskih penečih vin.

Dvignite svoje kozarce v čast eleganci in odličnosti Franciacorte!

Okdrijte izjemna vina Berlucchi