0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Spoznajte Piemont in izjemna vina Fontanafredda

Spoznajte Piemont in izjemna vina Fontanafredda

09.11.2023

Piemont, očarljiva regija v severozahodnem delu Italije, je dežela izjemnih vin, slikovite pokrajine in bogate kulturne dediščine. Znan je po edinstvenem terroirju, ki ponuja očarljivo mešanico geografije in ugodnih klimatski lastnosti in zagotavlja popolne pogoje za pridelavo nekaterih najbolj pomembnih italijanskih vin. Za regijo je značilna kombinacija gričev in slikovitega ozadja Alp, ki ustvarja dih jemajočo panoramo in izjemne temelje za gojenje vinske trte.

Podnebje in tla

Podnebje v Piemontu igra ključno vlogo pri pridelavi vin. Poletja so topla in sončna, zaradi česar grozdje počasi dozori, hladnejše jesenske noči pa pomagajo ohranjati kisline in gradijo aromo grozdja. Zime so lahko hladne, v regiji pa je občasno megla, kar prispeva k razvoju žlahtne gnilobe pri pridelavi sladkih vin, kot je Moscato d'Asti.

Mikroklimo močno zaznamujejo številni potoki, predvsem pa reka Tanaro, ki uravnava temperature in odbija sončno svetlobo, s čimer zagotavlja izdatno sončenje vinogradov zlasti v območju Barbaresco.

Raznolika tla v regiji so še en ključni dejavnik njenega vinogradniškega uspeha. Kombinacija laporja, gline, apnenca in peščenjaka zagotavlja široko paleto rastišč in vpliva zlasti na značaj pridelanih vin. Ta raznolikost omogoča gojenje različnih sort grozdja, od katerih vsaka izraža svojo edinstveno osebnost.

Vinske sorte

Piemont je zakladnica različnih, od katerih so nekatere dosegle svetovno priznanje. Nekaj ključnih sort, ki uspevajo v regiji so:

  • nebbiolo: nebbiolo velja za kralja rdečih sort Piemonta. Z njim pridelajo številna svetovno cenjena vina, kot sta Barolo in Barbaresco. Nebbiolo je znan po svoji debeli lupini in visoki vsebnosti taninov iz njega pa pridelajo vina z intenzivnimi okusi in izjemnim potencialom staranja.
  • barbera: barbera je vsestranska rdeča sorta, ki se uporablja za pridelavo vin, kot sta Barbera d'Alba in Barbera d'Asti. Ta vina so znana po svoji živahni svežini, temnem sadnem sadju in vabljivem, mehkobnem značaju.
  • cortese: cortese je glavna bela sorta, ki se uporablja za pridelavo vin Gavi. Ta vina so znana po svojih svežih, hrustljavih in mineralnih lastnostih, zaradi česar so popolna za kombiniranje z morskimi sadeži in lažjimi jedmi.
  • moscato bianco: gre za pravo zvezdo sladkih aromatičnih vin, še posebej Moscato d'Asti. Ta vina so znana po svojih cvetličnih in sadnih aromah, nežnem moziranju in sladkem dolgotrajnem zaključku.
  • dolcetto: dolcetto je rdeča sorta grozdja, ki daje elegantna, sadna vina z zaznavami temnega jagodičevja, prefinjene strukture in elegantnega okusa zaradi česar so idealna za vsakodnevno uživanje.

DOC, DOCG - Apelaicje Piemonta

Piemont je dom številnih apelacij, od katerih ima vsaka svoj značilen značaj in predpise. Nekaj najpomembnejših je:

  • Barolo: Barolo, poznan kot "Kralj vin", je prestižna DOCG, ki prideluje močna rdeča vina iz sorte nebbiolo. Za ta vina so značilni rubinasto rdeča barva z granatnim robom, živahno svežino, žametastimi tanini in izjemnim potencialom staranja.
  • Barbaresco: Barbaresco ravno tako uživa svetoven renome. Je DOCG za vina iz sorte nebbiolo, ki ponuja nekoliko bolj topel, vabljiv in dostopnejši izraz v primerjavi z Barolom.
  • Gavi: Gavi DOCG ponuja osvežujoča bela vina iz grozdja cortese, ki so slavna zaradi svoje hrustljave kisline in mineralnih odtenkov.
  • Diano d'Alba: Ta DOCG je ponuja vina iz sorte dolcetto, ki izkazujejo sadni in dostopen značaj sorte.
  • Barbera d'Alba: vina Barbera d'Alba DOC so pridelana iz sorte Barbera in ponujajo raznoliko paleto izrazov, od blagih in sadnih do kompleksnih vin, ki se lahko dolgo časa starajo.
  • Moscato d'Asti: Moscato d'Asti DOCG je znana apelacija za sladka aromatična vina iz sorte moscato bianco. Vina se ponašajo s finimi mehurčki in čudovitim ravnovesjem med sladkostjo in svežino.

Žametna znamenitost - Barolo Chinato

Barolo Chinato je vinska posebnost, gre za likersko vino, ki ga aromatizirajo z različnimi začimbami in predvsem grenkim citrusom inenovanem China Calissa. Vinu doda nove dimenzije, širino, toplino, predvsem pa zelo dol pookus. Vsekakor je to vino za uživanje ob koncu obroka, ali pa kot razvajanje - ob koščku temne čokolade, s katero se tudi izjemno dobro spaja.

Fontanafredda: Bogata zgodovina in zaveza ekološkemu vinogradništvu

Fontanafredda je ikonična vinska hiša Piemonta, ki zagotavlja očarljivo popotovanje skozi italijansko vinogradniško dediščino. Posestvo je leta 1858, kot lovsko kočo, ustanovil prvi italijanski kralj Vittorio Emanuele II. In se je šele kasneje preoblikovala v vinogradniško posest brez primere.

Bogata zgodovina

Kraljevska naveza daje njenim vinom poseben pridih prestiža. Preoblikovanje v vinogradniško posest je bil plod vizionarskega prizadevanja, ki ga je vodilo globoko spoštovanje edinstvenega terroirja in vinskih sort območja. Danes je Fontanafredda v lasti Oscarja Farinettija, podjetnika, ki stoji za znano verigo trgovin Eataly. Pod njegovim vodstvom se ohranja njena vinogradniška tradicija, ki se uspešno prilagaja zahtevam sodobnih vinskih navdušencev.

Trajnostno in ekološko vinogradništvo

Fontanafredda je družbeno odgovorna organizacija, veliko vlaga v razvoj lokalne skupnosti obenem pa se poslužuje tudi trajnostnih in ekoloških pristopov v vinogradih in kleti. Njihovi prijemi so fokusirani na zmanjšanje vpliva na okolje s čimer zagotavljajo vitalnost zemlje in čistost grozdja, ki daje izjemna vina, ki predstavljajo značilen terroir Piemonta.

Številna prestižna priznanja

Fontanafredda velja za enega vidnejših pridelovalcev vin iz Piemonta. V letu 2012 je bil njihov Barolo La Rosa umeščen na prestižno listo najboljših 100 vin po Wine Spectatorju. Leta 2017 jih je Wine Enthusiast imenoval za najboljšo evropsko vinsko klet. Njihova vina konstantno dosegajo izjemne rezultate in ni naključje, da jih najdemo na vinskih kartah številnih priznanih svetovnih restavracij.

Fontanafredda velja za eno najprestižnejših vinogradniških hiš Italije in Piemonta nasploh. Z novim lastništvom in bogatimi poslovnimi navezami ter ohranjanjem kraljevske dediščine predstavlja pravo gonilno silo dežele. Prepustite se njihovemu slavnemu Barolu, ali drugim izjemnim vinom. Vsak požirek njihovega vina ponuja edinstveno priložnost, da raziščete srce piemontske vinogradniške odličnosti, ki temelji na tradiciji in v prihodnost usmerjenih trajnostnih prijemih.

Okusite izjemna vina Fontanafredda