0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Toskana: Spoznajte okoliše, sorte in ikonična vina Frescobaldi

Toskana: Spoznajte okoliše, sorte in ikonična vina Frescobaldi

06.07.2023

Toskana, ki se nahaja v osrednji Italiji, je znana po slikovitih pokrajinah, bogati kulturni dediščini in izjemnih vinih. Zaradi ugodne klime, raznolikih terroirjev in dolge vinogradniške tradicije, je Toskana postala ena od najprestižnejših destinacij za ljubitelje vin po vsem svetu. S svojimi valovitimi griči, okrašenimi z vinogradi, zgodovinskimi posestvi in vinskimi kletmi, ponuja Toskana idealno in očarljivo popotovanje v svet italijanskega vina.

O vinskih sortah

V Toskani so doma številne vinske sorte, ki prispevajo k bogati tradiciji dežele. Spoznajmo nekaj pomembnejših sort, ki jih najdemo tu:

  • sangiovese: je najpogosteje gojena rdeča sorta v Toskani in hkrati tudi v Italiji. Tvori osnovo za mnoga tradicionalna toskanska vina. Poznan po svoji svežini, živahnih okusih rdečega sadja in srednjem do polnem telesu. Sangiovese najdemo v vseh okoliših Toskane, a ga imenujejo drugače. V Montalcinu je znan kot Brunello, v Montepulcianu mu pravijo Prugnolo Gentile, v Maremmi pa Morellino.
  • vermentino: je bela sorta, ki se odlično razvija v obalnih območjih Toskane. Tvori sveža vina z vonjem po citrusih, zelenem jabolku in cvetličnih notah. Vina iz vermentina odlikuje živahna svežina, srednje telo in subtilna slanost, ki odraža vpliv bližnjega morja.
  • trebbiano toscano: znan tudi kot Ugni Blanc, je vsestranska bela sorta, ki se pogosto goji v Toskani. Pogosto se uporablja pri pridelavi belih vin in je ključna sestavina pri ustvarjanju slavnega toskanskega sladkega vina Vin Santo. Vina iz trebbiana toscano imajo svež, blagi karakter, z nežnimi aromami citrusov, belih cvetov in živo svežino.
  • chardonnay: mednarodna sorta, ki je našla svoje mesto v vinogradih Toskane. Daje polna, bogata bela vina z aromami tropskega sadja, citrusov in vanilje. Chardonnay tu pogosto zorijo v hrastovih sodih, kar dodaja plasti kompleksnosti in kremasto teksturo končnemu pridelku.
  • modri pinot: znan tudi kot Pinot Nero v Italiji, se goji v okolišu Pomino. Prideluje elegantna in aromatična rdeča vina z okusi rdečega jagodičevja, češenj in subtilnih zaznav humusa. Pinot noir iz Pomina odraža hladno podnebje in edinstven terroir okoliša, ki se kaže v eleganci, živahni svežini in svilnatih taninih.
  • syrah: znan tudi kot shiraz uspešno uspeva predvsem v obalnih območjih. Iz njega pridelujejo bogata rdeča vina z intenzivnimi okusi temnega sadja, črnega popra in začimb. Syrah vina iz Toskane združujejo sadno intenzivnost, strukturo in izrazit poprast značaj. S to sorto pa pridelujejo tudi čudovite in svojevrstne roseje.

Okoliši Toskane, bogata tapiserija terroirjev

Toskano sestavlja več okolišev, vsak s svojim edinstvenim terroirjem in značilnostmi. Poglejmo nekatere izmed njih:

  • Chianti: eno izmed najbolj prepoznavnih območij in vin Toskane. Glavna sorta Chiantija je sangioveze. Območje, ki se ponaša pa se z bogato zgodovino in legendo črnega petelina, ki naj bi označil meje območja. Zdaj ga najdemo kot simbol srca Chiantija – na vinih Chianti Classico.
  • Montalcino: okoliš, ki je dom ikoničnega vina Brunello di Montalcino. To vrhunsko rdeče vino je pridelano iz biotipa sangiovese grosso. Vina iz Montalcina so znana po svoji moči, kompleksnosti in dolgi sposobnosti dozorevanja.
  • Montepulciano: območje, ki je znano po svojem Vino Nobile di Montepulciano. Tudi ta vina so pridelana iz sorte sangiovese, ki mu tu pravijo Prugnolo gentile. Vina iz Montepulciana odlikuje intenzivna aromatičnost, uravnoteženost in harmonija okusov.
  • San Gimignano: priznano območje, ki ga poznamo zlasti zaradi belega vina Vernaccia di San Gimignano. Gre za vino svežine, izrazite mineralnosti in prijetne aromatičnosti. San Gimignano je znan po svojih srednjeveških stolpih, ki ustvarjajo čarobno kuliso za vinska doživetja.
  • Bolgheri: je območje ob obali, ki je postalo slavno po pridelavi vrhunskih rdečih vin. Vina iz Bolgherija so znana po svoji globini, kompleksnosti in moči. Ta podregija se lahko pohvali z idealnimi pogoji za pridelavo vrhunskih sort, kot sta cabernet sauvignon in merlot.
  • Maremma: obalno območje v južni Toskani, ki se ponaša z izjemno raznolikim terroirjem. Tukaj so doma vrhunska rdeča vina, ki izražajo značilnosti regije, kot so intenzivni okusi temnega sadja, bogatost in harmoničnost. Sangiovese se tu imenuje Morellino.
  • Pomino: gre za območje, ki je znano po svoji dolgi zgodovini in mogočni posesti Medičejcev. Pomino je območje, ki ga čislajo že zgodovinski viri, omenja ga pa tudi Mediči v svojem popisu vrhunskih leg Toskane. Vina iz Pomina se ponašajo z elegantnim ter bogatim okusom rdečega in belega sadja ter živahnim in obstojnim zaključkom. Tu najdemo tudi tudi Vin Santo, slavno toskansko sladko vino, ki je pridelano iz sušenih grozdov.

Raznoliki Chianti: Po poteh srca toskanskih vin

Chianti, ena izmed najslavnejših toskanskih apelacij, predstavlja srce toskanskega vinogradništva. Vino je pridelano iz sorte sangiovese, ki mu daje značilne arome svetlega rdečega sadja, živahne svežine in srednjega do polnega telesa. Tradicionalno je bil Chianti zvrst več različnih sort, med drugim tudi belih. Ponaša z raznolikostjo območij in vin, ki izražajo edinstvene značilnosti terroirja in prebivalcev.

  • Chianti Classico: najbolj ikonično območje znotraj Chiantija. Gre za srce območja in njegov najstarješi del. Vina izražajo tradicijo, eleganco in kompleksnost. Pridelana so zgolj iz rdečih sort in zaznamovana s polnim telesom, bogatimi notami temnega sadja, začimb in harmoničnim, dolgo obstojnim okusom.
  • Chianti Rufina: majhna, a pomembna apelacija Chiantija, ki je tudi najbolj čislana med poznavalci. Tu najdemo najvišje ležeče vinograde, ki dajejo vinom svežino, strukturo in živahnost. Chianti Rufina vina imajo izrazite note rdečega sadja, elegantno svežino in zaokrožene tanine.
  • Chianti Colli Aretini: območje, ki se nahaja v okolici mesta Arezzo. Tu se pridelujejo rdeča vina, ki izražajo sveže sadne arome, srednje telo in rahlo začimbne note. Chianti Colli Aretini vina so harmonična in prijetna za pitje.
  • Chianti Colli Fiorentini: območje, ki se nahaja v okolici Firenc. Znano je po vrhunskih rdečih vinih, ki izražajo polnost okusa, strukturo in izrazitost. Vina imajo bogate arome temnega sadja, začimb in elegantno teksturo.
  • Chianti Colli Senesi: apelacija, ki se nahaja v jugovzhodnem delu Chiantija. Vina iz te regije izražajo svežino, sadne arome in harmonično svežino. Vina so prijetna za pitje in se odlično ujemajo z različnimi jedmi.
  • Chianti Colline Pisane: nahaja se v bližini Pise. Vina iz te regije imajo sveže sadne arome, srednje telo in elegantno teksturo. Ta vina so priljubljena zaradi svoje uravnoteženosti in pitnosti.
  • Chianti Montalbano: nahaja se v bližini Firenc. Vina iz tega območja imajo sveže arome rdečega sadja, živahno svežino in zaokrožene tanine. Vina so elegantna, uravnotežena in izjemno pitna.
  • Chianti Montespertoli: nahaja se v bližini Firenc. Vina iz tega območja izražajo sadne arome, srednje telo in elegantno teksturo. Priljubljena zaradi svoje uravnoteženosti in pitnosti.

Nepozabna potovanja skozi toskanske okoliše prinašajo vinske užitke za vsak okus. Obisk teh območij vam omogoča, da odkrijete bogatost toskanske vinogradniške tradicije, ki jo plemeniti raznolikost sort, edinstvene raznolikosti terrorirjev in kultura pridelovalcev.

Spoznajte ikonična vina Frescobaldi

Družina Frescobaldi ima bogato, več kot 700 letno zgodovino. Njihovo ime je tesno povezano z razvojem toskanskega vinogradništva in vinarstva. Kot ena najstarejših in najbolj spoštovanih toskanskih družin so imeli pomembno vlogo pri oblikovanju in utrjevanju vinske tradicije v Toskani.

Dediščina družine Frescobaldi sega v srednji vek, ko so se ukvarjali z ribištvom in trgovino na reki Arno. V 14. stoletju so začeli obdelovati vinograde in kmalu postali ključni igralci v vinogradniški tradiciji Toskane. Sčasoma so razvili posestva in vinograde v različnih območjih Toskane. Njihova vina so priznana po vsem svetu in so postala simbol toskanskega vinskega izročila.

Poleg pridelave vrhunskih vin je družina Frescobaldi tudi aktivno vključena v trajnostno prakso vinske industrije. Zavedajo se pomena ohranjanja okolja in naravne dediščine ter sledijo trajnostnim načelom v svojem delovanju. Pristopi v vinogradih in kleti so skrbno izbrani, s tem ohranjajo ekosistem in zagotovijo dolgoročno trajnost svojih posesti.

Njihova dediščina in prispevek k vinogradniški tradicije Toskane se odraža v izjemnih vinih, ki izražajo značilnosti terroirja, tradicijo in strast do vrhunske kakovosti. Družina Frescobaldi je nepogrešljiv del toskanske vinske scene, ki nadaljuje svojo zavezo kakovosti in predstavlja ekspresijo vinorodne Toskane na najvišji ravni.

So ena izmed najprestižnejših toskanskih kleti, ki se ponaša z dolgoletno zgodovino in izjemno kakovostjo vin. Njihova vina odražajo unikatne terroirje, ki jih izražajo z vrhunskimi vini iz več prestižnih posesti:

  • Tenuta Luce: je prestižna vinska posest, ki je plod partnerstva med družinama Frescobaldi in Mondavi iz Kalifornije. Znana je po proizvodnji vrhunskih vin, zlasti vina Luce, ki združuje eleganco sorte sangiovese in moč merlota. Tenuta Luce predstavlja izjemen primer sodelovanja med dvema vinskima družinama in izraža njihovo strast do vrhunske kakovosti.
  • Castello di Nipozzano: je slikovita posest, ki se nahaja v Chianti Rufina. Njihova vina, kot je Chianti Rufina Riserva, izražajo močan značaj sorte sangiovese, z izrazitimi notami češenj, začimb in elegantno strukturo. Castello di Nipozzano je sinonim za vrhunska vina, ki jih odlikujejo tradicija, dediščina in izjemna kakovost.
  • Castelgiocondo: je zgodovinska posest v Montalcinu, ki je znana po vrhunskem vinu Brunello di Montalcino. Ta vina izražajo intenzivnost, kompleksnost in edinstveni značaj terroirja Montalcina. Castelgiocondo je sinonim za vrhunska rdeča vina, ki očarajo s svojo močjo, bogatimi aromami in dolgim pookusom.
  • Tenuta Castiglioni: je ena največjih posesti družine Frescobaldi in se nahaja v Colli Fiorentini. Njihova vina izražajo harmonijo med tradicijo in inovacijo, z zaokroženimi tanini, bogatimi aromami rdečega sadja in elegantno strukturo. Tenuta Castiglioni ponuja vrhunska vina, ki jih odlikuje eleganca, uravnoteženost in dolgi potencial za staranje.
  • Tenuta Ammiraglia: je sodobna posest, ki se nahaja v obalni regiji Toskane. Ta vina odražajo sodoben pristop k pridelavi vina, z intenzivnimi aromami, polnostjo in edinstveno mineralnostjo. Tenuta Ammiraglia predstavlja vinski izraz obalne Toskane, ki navdušuje s svojo svežino, kompleksnostjo in elegantnim značajem.

Vse te posesti ponujajo izjemna vina, ki izražajo značilnosti terroirja, strast do kakovosti in tradicijo pridelave vina v Toskani. S svojimi edinstvenimi značilnostmi in raznolikostjo stilov predstavljajo pravo vinsko zakladnico, ki bo očarala vsakega ljubitelja vina. Tokrat smo vam ponudili vpogled v bogato vinsko dediščino Toskane. Od izjemnih vinskih sort, do raznolikih območij in ikoničnih vinskih posesti, Toskana vam ponuja čarobno vinsko doživetje.

Odkrijte lepoto toskanskih vin, ki izražajo dušo regije in tradicijo, ki je trdno zakoreninjena v srcu Italije. Doživite čarobnost toskanskega vina, ki izraža bogato kulturno dediščino in strast pridelovalcev vina.

Naj vas to vinsko popotovanje popelje v svet okusov, vonjev in doživetij skozi širok nabor vin družine Frescobaldi. Salute!

Okusite najboljše iz toskane