0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Velikonočna osvežitev, ali pa popestritev? Naj bo zlasti okusno!

Velikonočna osvežitev, ali pa popestritev? Naj bo zlasti okusno!

06.04.2023

Prihaja praznični čas! Velikonočni prazniki imajo vsekakor velik pomen v naši kulturi, za mnoge so to tudi prazniki, ko se lahko tudi sproščeno poveselijo v krogu svojih najdražjih. Vsem vam želimo vesele velikonočne praznike, naj bodo predvsem okusni!

Velika noč je praznik, ki je močno povezan z vero, za mnoge pa je to praznik, ki ga preživlja v krogu najdražjih. Prazniki so povezani s številnimi običaji in tradicijami, ki se iz pokrajine v pokrajino razlikujejo.

V tem času vsekakor ne moremo mimo barvanja pirhov, sami jih najraje pokuhamo v teranu in tako pridobimo čudovito vijolično barvo, površina pa je posuta s svetlečimi kristali. Seveda pa vmes dodamo še kakega, ki smo ga pokuhali v olupkih čebule. Če na njih položite liste rastline in jih ovijete v ženske nogavice boste na njih ustvarili odtise rastlinja.

Druženja s sorodniki so zaznamovana z bogato obloženimi mizami kjer šunka v testu, hren in potica ne smejo manjkati. Za okusno popestritev pa vam ponujamo nekaj idej za vinsko spremljavo.

Naj bo začetek peneč

Poskusite z iskrivim pozdravom. Primerno ohlajena penina Blanc de Blancs iz kleti Silveri bo kot nalašč. Krasi jo ravno pravšnja sadnost in nežna nota kruhove skorje, s čimer bo očarala vsakogar. In kar je najlepše, pridelana je izključno iz rebule - kraljice belih sort Goriških Brd. En kozarec? Prepričani smo, da bodo z veseljem prosili za še enega.
Za bolj radovedne in tiste, ki želijo raziskovati priporočamo sadni Pet-Nat iz kleti Ščurek. Vino z aromami rdeče grenivke, bresvke, melone in pomarančnega cveta preseneča s svojo strukturo in dolgim pookusom, kar ga dela idealnega tudi za spremljavo ob različnih jedeh.

Umirjen crescendo

V nadaljevanju se lahko poigrate s številnimi spremljavami. Sami bi vam priporočili začetek ob ekološkem vinu iz Sicilije. Gre za belo vino, ki je pridelano iz sorte grillo in nosi ime Fiordiligi. Ponaša se z intenzivno sadnostjo, ki spomni na citruse, jabolka in mediteranska zelišča. Vino je sveže in mineralno, kar bo idelano za oplakniti različne namaze, ali pa surove ribje jedi.
Cote de Roses Rose je vsekakor vino, ki vas lahko preseneti. Gre za pristen rose, ki se ponaša z vsemi odlikami belih vin. Poudarjena sadnost, vonj po breskvi, vrtnici, malini, ki se poveže v vino obstojnega, toplotnega in elegantnega okusa. Kot nalašč za spremljavo ob škampih, ribjih jedeh, pa tudi zajcu ali piščancu.

Kaj pa šunka v testu?

Jed, ki vsekakor mora biti. A kaj če bi bili tokrat malce drzni in jo poizkusili pospremiti z biodinamično pridelanim vinom Cigalus iz kleti Gerard Bertrand. Gre za zvrst chardonnaya, sauvignona in viognierja, ki je zorel v barrique sodčkih. Ponaša se z izjemno eleganco, prefinjeno noto sladkih začimb, predvsem pa strukturo in dolgim pookusom. Odlike, ki jih vsekakor potrebujemo za spremljavo šunke.
Če bi vseeno radi postregli rdeče vino vam priporočamo vino iz španske Rioje. Gre za Crianza iz hiše Marques de Caceres. Gre za rdeče vino, ki je pridelano iz izbranih vinogradov sorte tempranillo in je vsaj 1 leto zorelo v izbranih barrique sodčkih iz francoskega hrasta. Vsekakor razvada, z zrelimi češnjami, robidnicami, gozdnim jagodičevjem, tobakom in kakavom. Krepkega karakterja ter dlogo obstojnega pookusa. Vino, ki bo primerno tudi ob pečenki.

Potica in Tawny portovec, to sta perfekten par!

Ste že kdaj poskusili potico pospremiti s Tawny portovcem? Poskusite! Sami imamo občutek, da so ta tip portovca ustvarili ravno z mislijo na potico, tako dobro pašeta skupaj! Potica ima note po oreščkih, je sladka in obilna. Točno tak je Tawny portovec iz kleti Rozes. Krasijo ga arome po presušenem rdečem sadju, oreščkih, rozinah in sladkih začimbah. Okus je sladek in strukturiran, kar mu omogoča, da pride do izraza ob tako intenzivni jedi.

Poskusite kombinacije, prepustite se okusom in predvsem razvajajte se v izbranih idejah v krogu vaših najdražjih. Če boste kako kombinacijo preizkusili pa nam to sporočite, veseli bomo vaših vtisov!

Vesele velikonočne praznike vam želimo, naj bodo okusni!