Sadjevec je destilat iz mešanice različnih vrst sadja. Pripravlja se na tradicionalni način navadno v bakrenih posodah.
Najbolj uporabljene sorte, ki se uporabljajo za sadjevec so jabolka, hruške in slive. Pri nas imamo Dolenjski sadjevec, ki ima zaščiteno označbo porekla z izrazito sadno aromo, ki nastane pri destilaciji mešanice različnih sort jabolk, hrušk, sliv in češpelj. Nemčija je poleg ostalih držav najbolj prepoznavna pri pridelavi. Sadjevec se pripravlja iz zrelega in dozorelega sadja, ki najprej zmeljemo oz. zdrobimo da dobimo iz njega sok. Za večji ekstrakt oziroma cvetico to sadje maceriramo nekaj časa in pri tem pridobimo na okusu. Drozgi nato dodamo kvasovke in po fermentaciji lahko začnemo z destilacijo. Kakovost sadjevca je v veliki meri odvisna od kvalitete sadja. Za predelavo se uporablja poletno sadje, ki ga je zaradi zrelosti potrebno takoj uporabiti in predstavlja slabšo kvaliteto destilata, jesensko sadje, zimsko sadje, ki mora odležati pred mletjem oziroma stiskanjem.
S svojo kristalno in čisto belo barvo takoj izrazi vso eleganco grozdja. Na nosu je obdajajoča in široka s cvetnimi aromami, v ustih je mehka, čista in fina z eksplozivnim...
Maison Coquerel proizvaja Calvados po stari normandijski tradiciji. Samo najboljše sorte jabolk, ki jih ponuja Normandija, so obrane, oprane, zmečkane in narejene v kašo....
Ta vrhunski sadni destilat je narejen iz ročno branih marelic, ki jih pustimo na drevesu, dokler niso v polni zrelosti in aromi. Z kontrolirano fermentacijo in dvojno...
Za nas je največji izziv narediti vrhunski sadni destilat iz sliv. Zato vsako leto na naši Tamnjanica eko plantaži posadimo nove nasade sliv, ker smatramo, da proces vrhunskega...
Dobrote Dolenjske ustvarjamo že vse od leta 2014, ko se je porodila ideja o združevanju in povezovanju najboljših ponudnikov iz te slovenske pokrajine.
Dobrote Dolenjske ustvarjamo že vse od leta 2014, ko se je porodila ideja o združevanju in povezovanju najboljših ponudnikov iz te slovenske pokrajine.
Slovenska oziroma evropska zakonodaja kot poreklo izdelka namreč jemlje državo, v kateri je bila opravljena zadnja faza proizvodnje - običajno gre tukaj za neke vrste predelavo...
Območje na severu omejuje reka Sava, na jugu in jugovzhodu meja s Hrvaško, na zahodu pa je meja poteka vse do roba Babnega polja, Loškega potoka, Bloške planote in reke Iške.