Košarica je prazna
Poleg rdečega, belega in rose vina poznamo tudi oranžno vino, ki v zadnjih letih po dolgem premoru postaja spet vse bolj priljubljeno. Zgodovina oranžnega vina je namreč precej dolga, začela se je v Gruziji in zajela tudi Furlanijo ter našo Primorsko. Nato so pridelavo oranžnih vin marsikje opustili, v zadnjih nekaj desetletjih pa se ta tradicija obuja in tako lahko oranžna vina danes najdemo vse pogosteje.
Naj na kratko predstavimo, kaj sploh je oranžno vino. Gre za vino iz belih sort, ki ga vinarji pridelujejo po postopku za rdeče vino. Torej, za izdelavo oranžnega vina potrebujemo belo grozdje, ki pa ga kletarji ne sprešajo takoj, ampak ga macerirajo. To pomeni, da se blago stisnjeno grozdje določen čas pusti v posodi skupaj s kožicami, peškami in grozdnimi peclji. Na takšen način tekočina pridobiva sestavine pecljev in lupin. Svežina, ki je značilna za bela vina, se medtem izgublja, pridobivajo pa se barva, tanini in druge snovi, zaradi katerih je oranžno vino neprimerljivo bogatejše od klasičnega belega. Zato ga pogosto imenujemo tudi bogato belo ali macerirano belo vino. Po končani maceraciji se mešanica spreša, fermentiran grozdni sok pa se hrani v posodah, kjer zori naprej. Oranžna vina so edinstvena in med vini pravi hit. Po okusu so bogata, pogosto jih opisujejo kot drzna in robustna. Podajo se k bolj začinjenim jedem, na primer k azijski kuhinji, odlično gredo tudi k mesu. Preverite našo ponudbo kvalitetnih oranžnih vin priznanih vinarjev.
Šifra: 2993
Šifra: 2913
Šifra: 2810
Šifra: 2809
Šifra: 2631
Šifra: 2627
Šifra: 2626
Šifra: 1909
Šifra: 1907
Šifra: 1900
Šifra: 1897
Šifra: 1895
Šifra: 1894
Šifra: 1891
Šifra: 1857
Šifra: 1856
Šifra: 1855
Šifra: 1852
Šifra: 1851
Šifra: 1850
Šifra: 1823
Šifra: 1822
Šifra: 1821
Šifra: 1798