Košarica je prazna
Flišno gričevje slovenskega Primorja nudi odlične pogoje za gojenje vinske trte malvazije in pridelavo istoimenskega vina. Malvazija ima sicer pestro zgodovino. Izhaja s Peloponeza, njeno ime naj bi izviralo iz imena mesta Monemvasia v Grčiji. Od tod so jo križarji prenesli na Apeninski polotok oziroma na ozemlje današnje Italije. Sorta vinske trte, ki daje vino zlato rumene barve, se je kmalu razširila na celotno jadransko območje, po Sredozemlju in celo na Kanarske otoke. Okoli 13. stoletja se je tako pojavila na območju Istre, še danes pa jo v Sloveniji gojijo po koprskih gričih, na Krasu in v širšem primorskem pasu, tudi na Vipavskem in v Goriških brdih. Na splošno je malvazija ime, s katerim opisujejo različne sorte vinske trte po svetu, tako imenovana istrska malvazija pa naj z drugimi malvazija ne bi imela ravno veliko skupnega. Zlasti zaradi imena jo danes uvrščamo med udomačene lokalne sorte. Vino je suho, s polno aromo, dobro se obnese kot desertno vino, sicer pa k jedem, kot so ribe, školjke, perutnina …
Šifra: 2880
Šifra: 2790
Šifra: 2676
Šifra: 2479
Šifra: 2468
Šifra: 2466
Šifra: 2465
Šifra: 2461
Šifra: 2432
Šifra: 1888
Šifra: 1720
Šifra: 1606
Šifra: 1575
Šifra: 1572
Šifra: 221
Šifra: 220
Šifra: 160
Šifra: 159