Jakot je dokaj novo poimenovanje znamenite briške sorte tokaj oziroma furlanski tokaj. A to ime so Madžari zaščitili kot njihovo vino s poreklom, zato so morali v Goriških brdih ustvariti novo...
Jakot je dokaj novo poimenovanje znamenite briške sorte tokaj oziroma furlanski tokaj. A to ime so Madžari zaščitili kot njihovo vino s poreklom, zato so morali v Goriških brdih ustvariti novo ime za to vinsko sorto, ki je takoj za rebulo najpomembnejša bela sorta v okolišu. Nekaj časa so to vino imenovali sauvignonasse ali zeleni sauvignon, a uradno ime je po glasovanju postalo jakot (kot premetanka tokaja). In še zanimiva zgodba o tem, kako je ta madžarska sorta zašla v Brda: goriška grofica je po poroki z madžarskim plemičem s seboj kot doto odnesla nekaj sadik tokaja, ker je bil ta precej odporen, pa se je hitro razširil po območju. Kljub temu so morali tako na slovenski kot italijanski strani pred leti spremeniti ime te sorte vinske trte. Vino je sicer rumene barve z dodatki zelenkastih odtenkov, ima intenzivno cvetico in poln okus. Številni briški vinarji menijo, da to vino najbolj identificira Goriška brda in njihovo pokrajino. Jakot serviramo ohlajenega na 12 do 14 stopinj Celzija, prileže pa se poleg zelenjavnih in morskih jedi.