Flišno gričevje slovenskega Primorja nudi odlične pogoje za gojenje vinske trte malvazije in pridelavo istoimenskega vina. Malvazija ima sicer pestro zgodovino. Izhaja s Peloponeza, njeno ime...
Flišno gričevje slovenskega Primorja nudi odlične pogoje za gojenje vinske trte malvazije in pridelavo istoimenskega vina. Malvazija ima sicer pestro zgodovino. Izhaja s Peloponeza, njeno ime naj bi izviralo iz imena mesta Monemvasia v Grčiji. Od tod so jo križarji prenesli na Apeninski polotok oziroma na ozemlje današnje Italije. Sorta vinske trte, ki daje vino zlato rumene barve, se je kmalu razširila na celotno jadransko območje, po Sredozemlju in celo na Kanarske otoke. Okoli 13. stoletja se je tako pojavila na območju Istre, še danes pa jo v Sloveniji gojijo po koprskih gričih, na Krasu in v širšem primorskem pasu, tudi na Vipavskem in v Goriških brdih. Na splošno je malvazija ime, s katerim opisujejo različne sorte vinske trte po svetu, tako imenovana istrska malvazija pa naj z drugimi malvazija ne bi imela ravno veliko skupnega. Zlasti zaradi imena jo danes uvrščamo med udomačene lokalne sorte. Vino je suho, s polno aromo, dobro se obnese kot desertno vino, sicer pa k jedem, kot so ribe, školjke, perutnina …