Košarica je prazna
Rebula, stara sorta trte in vina, naj bi izhajala z grškega polotoka, na naše ozemlje pa je prišla iz Italije. Tudi njeno ime izvira z območja naše zahodne sosede: italijanski glagol 'ribollire' pomeni ponovno zavreti – prvič je v kleti zaradi ohladitve le delno povrelo takoj po trgatvi, drugič pa spomladi, ko se je otoplilo. V zgodovinskih virih preteklih stoletij se rebula pojavlja res pogosto – med drugim so že leta 1336 zapisali, da je Henrik iz Rittersberga (nekoč grad blizu Višnjevika v Goriških brdih, danes sledu o njem ni več) kupil vinograd, ki je vsako leto dal šest veder rebule. Višnjevik tako danes označujemo kot slovenski rojstni kraj rebule, sama rebula pa je pri nas torej udomačena sorta, ki v zadnjih letih tako na Vipavskem kot v Goriških brdih doživlja pravi razmah. V Brdih je z njo zasajena kar četrtina vinogradov. Vino je slamnato rumene barve, sveže, lahkotno, harmonično in elegantno. Primerno je tako za aperitiv kot spremljavo morskim jedem in tudi sladkovodnim ribam. Lepo se kombinira tudi z belim mesom, rižotami in drugimi jedmi. Servisa pa se jo prijetno ohlajeno.
Šifra: 3394
Šifra: 3403
Šifra: 3135
Šifra: 2913
Šifra: 2912
Šifra: 2675
Šifra: 2673
Šifra: 2669
Šifra: 2668
Šifra: 2667
Šifra: 2664
Šifra: 2508
Šifra: 2429
Šifra: 1932
Šifra: 1913
Šifra: 1854
Šifra: 1729
Šifra: 1727
Šifra: 290
Šifra: 198
Šifra: 182
Šifra: 138
Šifra: 38
Šifra: 3