Rum povzema vse destilirane pijače iz sladkornega trsa. Proizveden je v Karibih, latinski, ter južni Ameriki.
Poznamo dva tipa ruma, ki sta najbolj prepoznavna. Proizvod iz stisnjenega soka sladkornega trsa in proizvod iz melase, ki je stranski produkt pri proizvodnji sladkorja. Zgodbe o zgodovini so različne, vendar je lahko samo nekaj pravih. Če povzamemo je sam proizvod nastal kot produkt iz melase, ki je ostajala pri proizvodnji sladkorja in je bila hranjena v sodih in puščena na soncu, kjer se je zgodila naravna fermentacija in tako so dobili proizvod imenovan rum. V osnovi delimo rum na dve osnovni kategoriji beli in temni rum. Podkategorije so nato solera, navy strenght, ali če govorimo o rumih, ki so starani kot 50 ali več % alkohola in ali če je narejen iz sveže stisnjenega soka sladkornega trsa ali melase. Proizvodnja ni regulirana, zato je pomembno da upoštevamo oznake na samem proizvodu, ki nam razkrijejo same skrivnosti posameznega produkta. Velikokrat lahko najdemo proizvod, kateremu je dodan sladkorni trs. Ravno zato je dobro da smo na oznake pozorni, saj lahko vplivajo na kvaliteto samega ruma.
Šifra: 3312
Šifra: 3190
Šifra: 2839
Šifra: 9377
Šifra: 9376
Šifra: 9306
Šifra: 9305
Šifra: 9304
Šifra: 9303
Šifra: 9295
Šifra: 9256
Šifra: 9255
Šifra: 9208
Šifra: 9159
Šifra: 9157
Šifra: 9156
Šifra: 9154
Šifra: 9112
Šifra: 9108
Šifra: 9101
Šifra: 9100
Šifra: 9094
Šifra: 9042
Šifra: 8992