Sadjevec je destilat iz mešanice različnih vrst sadja. Pripravlja se na tradicionalni način navadno v bakrenih posodah.
Najbolj uporabljene sorte, ki se uporabljajo za sadjevec so jabolka, hruške in slive. Pri nas imamo Dolenjski sadjevec, ki ima zaščiteno označbo porekla z izrazito sadno aromo, ki nastane pri destilaciji mešanice različnih sort jabolk, hrušk, sliv in češpelj. Nemčija je poleg ostalih držav najbolj prepoznavna pri pridelavi. Sadjevec se pripravlja iz zrelega in dozorelega sadja, ki najprej zmeljemo oz. zdrobimo da dobimo iz njega sok. Za večji ekstrakt oziroma cvetico to sadje maceriramo nekaj časa in pri tem pridobimo na okusu. Drozgi nato dodamo kvasovke in po fermentaciji lahko začnemo z destilacijo. Kakovost sadjevca je v veliki meri odvisna od kvalitete sadja. Za predelavo se uporablja poletno sadje, ki ga je zaradi zrelosti potrebno takoj uporabiti in predstavlja slabšo kvaliteto destilata, jesensko sadje, zimsko sadje, ki mora odležati pred mletjem oziroma stiskanjem.
Šifra: 1292
Šifra: 1120
Šifra: 1112
Šifra: 1111
Šifra: 1109
Šifra: 8365
Šifra: 8326
Šifra: 8053
Šifra: 8052
Šifra: 8046
Šifra: 8041
Šifra: 7901
Šifra: 7900
Šifra: 7899
Šifra: 7898
Šifra:
Šifra: 7120
Šifra:
Šifra:
Šifra:
Šifra:
Šifra:
Šifra: