0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Vino Refošk Rojac 2018 0,75 l

Šifra: 414
Resno, močno, tudi dinamično in živahno po njegovi kislosti in eleganci, kar izvira iz skromnih tal, nadmorske višine in vinogradniške lege ob morja.
Preberite več

Značilnosti izdelka:

Država: Slovenija
Letnik: 2018
Litraža: 0,75
Natural wine: Natural wine
Proizvajalec: Rojac
Regija: Istra
Sorta: Refošk
Stil: Bogato rdeče
Stopnja sladkorja: suho
Vsebnost alkohola: 13,5
Cena:
10,50 €

ZAKAJ TO VINO:


Že v času Rimljanov, 2000 let nazaj, se je refošk, naša avtohtona regijska sorta grozdja, pogosto omenjal zaradi njegovega zdravilnega učinka. V zgodovinskih zapisih je rimska cesarica Livija Drusilla živela (za tisti čas) zavidljivih 86 let, domnevno (glede na različne reference) zaradi uživanja tega črnega grozdja, ki izvira iz skalnatih gričev nad reko Timavo (reka v tržaškem primorju) na katerih so lahko pridelali tako malo grozdja, da so z njim napolnili zgolj nekaj amfor. Ta vinogradniška lega se prav nič ne razlikuje od vinogradniške lege na našem posestvu. Tako kot za Livijo je refošk tudi za nas naše vsakdanje rdeče vino – resno, močno ampak tudi dinamično in živahno po njegovi kislosti in eleganci, kar izvira iz skromnih tal, nadmorske višine in vinogradniške lege ob morja


DEJSTVA:


Lokacija: Baredi, Slovenska Istra, Slovenija 

Vinograd: Baredi, Ronkaldo, Stena 

Vinske sorte: Refošk 

Geografska zaščita: ZGP, zaščiteno geografsko območje

Ekspozicija: Baredi: terase na griču, jugovzhod; Ronkaldo: terase na griču, jugovzhod; Stena; grič, jugovzhod 

Nadmorska višina: Baredi: 160–200 m, Ronkaldo: 140–40 m, Stena: 180–200 m 

Tla: Eocenski fliš, ki izvira iz morskih sedimentov s plastmi apnenca 

Gojitvena oblika: Enojni guyot 

Gostota sajenja: (povprečno) 5750 trt/ha (2 m x 0,7 m) 

Čas zasaditve trte: 1994–2005 

Pridelek na trs, pridelek na površino: 1 kg/trs, 5750kg/ha

Čas trgatve: Tretji in četrti teden v septembru, ročno obiranje 

Fermentacijske posode: Maceracija in fermentacija v odprtih sodih 

Temperatura fermentacije: Nekontrolirana, okrog 25 °C, maksimum 30 °C 

Maceracija: 15 dni maceracije, z vsakodnevnim - na 4 ure (podnevi in ponoči) - ročnim mešanjem 

Kvasovke: Spontana fermentacija, brez dodanih selekcioniranih kvasovk (naravno) 

Mlečnokislinski razkis: Da, brez dodanih bakterij (naravno)

Zorenje: 18 mesecev v malih nevtralnih hrastovih sodih, brez pretokov in 6 mesecev v nerjavečih jeklenih cisternah; ustekleničeno novembra 2016 glede na lunin koledar/ob pravi lunini meni 

Izvor sodovega lesa: Francoski in slovenski

Bistrenje in filtracija: Samo bistrenje v sodih, brez filtracije

Vsebnost alkohola: 12,5 volumskih % 

Biološka ali biodinamična pridelava: Certificirana biološka pridelava, uporaba nekaterih biodinamičnih postopkov

Prva polnitev: 1994 

Potencial za staranje: 5 let 

Servirna temperatura: 18–20 °C