0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €
0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 40 €

Vino Renero Rojac 2017 0,75 l

Šifra: 415
Izjemno vino pridelano iz selekcije le najboljših grozd refoška iz vinogradov.
Preberite več

Značilnosti izdelka:

Država: Slovenija
Letnik: 2017
Litraža: 0,75
Natural wine: Natural wine
Proizvajalec: Rojac
Regija: Istra
Sorta: Refošk
Stil: Bogato rdeče
Stopnja sladkorja: suho
Vsebnost alkohola: 15

Preveri zalogo po poslovalnicah

Na zalogi (čas dostave 1-2 dni)
Cena:
39,50 €

ZAKAJ TO VINO:


Že v času beneške republike, pred 400 leti, so se Istrani zavedali, da je njihova avtohtona sorta refošk nekaj posebnega. Pa tudi Benečani – ko je bila letina najboljša so ga poimenovali Renero iz Izole in ga kar trikrat bolj obdavčili od ostalih vin. Konec koncev je bilo to vino, ki naj bi domnevno imelo zdravilne učinke, zato je bil rezerviran le za Patricije in beneške dože. In tudi danes še vedno velja enako, saj ni vsak letnik dovolj dober, da bi iz njega lahko pridelali Renera, a kadar je temu tako, to izjemno vino pridelamo iz selekcije le najboljših grozd refoška iz naših vinogradov. 


DEJSTVA:


Lokacija: Baredi, Slovenska Istra, Slovenija 

Vinograd: Baredi, Stari d'or 

Vinske sorte: Refošk 

Geografska zaščita: ZGP, zaščiteno geografsko območje

Ekspozicija: Baredi: terase na griču, jugovzhod; Stari d'or: grič in in vrh griča, jugovzhod 

Nadmorska višina: Baredi: 200–220 m, Stari d'or 220–240 m 

Tla: Eocenski fliš, ki izvira iz morskih sedimentov s plastmi apnenca 

Gojitvena oblika: Enojni guyot 

Gostota sajenja (povprečno): 7000 trt/ha (2 m x 0,5 m)

Čas zasaditve: trte 1996–1999 

Pridelek na trs, pridelek na površino: do 0,5 kg/trs, 3500 kg/ha 

Čas trgatve: Zadnji teden v septembru in prvi teden v oktobru, ročno obiranje 

Fermentacijske posode: Maceracija in fermentacija v velikih stožčastih hrastovih sodih 

Temperatura fermentacije: Nekontrolirana, okrog 22 °C, maksimum 28 °C 

Maceracija: 35 dni maceracije, z vsakodnevnim - na 4 ure (podnevi in ponoči) - ročnim mešanjem 

Kvasovke: Spontana fermentacija, brez dodanih selekcioniranih kvasovk (naravno) 

Mlečnokislinski razkis: Da, brez dodanih bakterij (naravno)

Zorenje v sodih: 46 mesecev v malih nevtralnih hrastovih sodih, brez pretokov; ustekleničeno septembra 2019 glede na lunin koledar/ob pravi lunini meni 

Izvor sodovega lesa: Francoski in slovenski 

Morda bi vas zanimalo tudi