Košarica je prazna
Belo vino se proizvaja po vsem svetu iz različnih sort in regij. Belo vino oz. večina belih vin je pridelanih iz neposredno stisnjenega soka iz belega grozdja, kar pomeni, da se grozdje pobere in pripelje nazaj v klet, iz njega pa se njegov sok takoj iztisne (kar pomeni, da ima malo ali nič »stika s kožo«).
Načini, na katere je ta sok vinificiran po stiskanju, se razlikujejo od vinarja do vinarja, vendar je zaradi tega svet belega vina tako vznemirljiv. Po stiskanju se sok fermentira z naravnimi (spontanimi/domačimi) ali gojenimi kvasovkami v različnih posodah. Jeklo, hrast in cement so najpogostejše posode za vinifikacijo in staranje. Številna bela vina so v celoti vinificirana v jeklu, saj ta material zadržuje kisik iz posode in ohranja naravno kislino v soku. (V vinu je kislost dobra in zaželena stvar.) Na drugem koncu spektra vinifikacija in staranje v hrastovem sodu omogoča, da zelo majhna količina kisika pride v stik s sokom. To dodaja različne teksture in večplastne okuse določenemu vinu. Staranje cementa je nekakšen hibrid obeh, saj cement zagotavlja oksidativno okolje, ne da bi vinu dal okus po hrastu. Svetovne najbolj poznane sorte belih vin so Chardonnay, Sauvignon ter Rizling.
Šifra: 4970
Šifra: 4965
Šifra: 4964
Šifra: 4937
Šifra: 4935
Šifra: 4833
Šifra: 4832
Šifra: 4831
Šifra: 4830
Šifra: 4829
Šifra: 4828
Šifra: 4827
Šifra: 4826
Šifra: 4825
Šifra: 4822
Šifra: 4821
Šifra: 4819
Šifra: 4818
Šifra: 4874
Šifra: 4817
Šifra: 4816
Šifra: 4815